Leven unlocked VIII: Confetti

Na ruim drie maanden gehoorzamen, afstand houden en al dan niet noodzakelijk binnenblijven, is de stad niet meer te houden. De keien op de Wallen zijn weliswaar onverminderd het domein van de nu nog redelijk schaarse toerist. Maar het grachtenwater is 24/7 het nieuwe centrum van de post-lockdownactiviteiten. Stedelingen, randstedelingen, substedelingen, expats en nonstedelingen varen dagelijks uitgelaten de waterwegen op voor vertier.
Bij gebrek aan festivals, clubavonden, themafeesten, karaokenights, pubquizzen, colleges, studiestages, kennistoetsen en vliegtrips is het Amsterdamse water dag-in-dag-uit dé go-to om elke binnengebleven lockdowndag dubbel en dwars in te halen. Met slalommend tussen de bekende gemotoriseerde deelnemers de snel aanwassende groep suppers en kayakkers.
Ground Hog Day in Mokum.
Niet alleen het water, ook de straten zijn getransformeerd, namelijk in een openluchtsportclub met door het ritme van silent disco’s opgezweepte stilstaande fietsers, tegen in bomen bungelende boksballen beukende boksers, in parken yogaënde yogi, joggende joggers, skatende skaters en bootcampende bootcampers.
Kades zijn stadsstranden, stoepen terrassen, pleinen speeltuinen, stegen buitenkamers en thuiswerkers zijn thuisklussers met hun torens van uitgediend huisraad en klusmateriaal als doe-het-zelftrofee op de stoep.
De oorspronkelijk ellenlange rijen voor de apotheken zijn veranderd in colonnes voor horeca en karweiwinkels. En de doordeweekse werkfiles zijn vervangen door weekendpretfiles.
Zoals de op een stadsmuur wildgeplakte poster al voorspelde: ‘Na corona komt confetti’.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, 2020